Veelgestelde vragen zonnepark

Waarom wil Groningen Airport Eelde een zonnepark aanleggen?

De aanleg van een zonnepark past goed bij de duurzaamheidsambities van de luchthaven en onze maatschappelijk verantwoordelijkheid. Ook maken we met het zonnepark optimaal gebruik van de aanwezige grond en wekt de luchthaven zijn eigen elektriciteit op. Het gebruik van de grond voor het park draagt bij aan de inkomsten van de luchthaven. 

Is een zonnepark op een luchthaven wel veilig?

Ja het is veilig en het zonnepark brengt geen risico’s met zich mee betreft het vliegverkeer. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het ontwerp geweest. Wereldwijd is er ook ervaring op andere vliegvelden.

Waar komen de zonnepanelen op Groningen Airport Eelde?

Het zonnepark komt op het middenterrein van de luchthaven: tussen de start- en taxibaan en het platform. Ook komt er een overkapte doorgang voor de passagiers vanaf de terminal naar het platform waar de vliegtuigen staan opgesteld.

Hoeveel zonnepanelen komen er?

Het zonnepark op Groningen Airport Eelde zal bestaan uit 63.196 zonnepanelen.

Wat levert het zonnepark aan energie op?

Met de opbrengst van de zonnepanelen kunnen op jaarbasis ongeveer 6200 huishoudens van stroom worden voorzien.

Wat gebeurt er met de opgewekte energie?

De opgewekte energie komt op het elektriciteitsnet terecht en wordt vervolgens verkocht aan gebruikers.

Krijgt Groningen Airport Eelde zelf ook energie vanuit het zonnepark?

Ja, de luchthaven krijgt zelf stroom vanuit het zonnepark geleverd. Met de zonnepanelen die op de overkapte doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor wekt de luchthaven net zoveel elektriciteit op als zij verbruikt en zijn we wat dat betreft energieneutraal.

Kan ik als omwonende last krijgen van schitteringen afkomstig van de zonnepanelen?

Nee, De panelen zijn voorzien van low reflection white glass om de schittering tot een minimum te beperken.

Kan ik bezwaar of een zienswijze betreft het zonnepark indienen?

Het is niet meer mogelijk om bezwaar of een zienswijze in te dienen. Alle benodigde vergunningen zijn verleend. Als u vragen heeft over het zonnepark kunt u altijd contact opnemen met GroenLeven via info@groenleven.nl of met Groningen Airport Eelde via info@gae.nl.

Wanneer start de bouw van het zonnepark?

De bouw van het zonnepark start op 1 april 2019

Tot wanneer duurt de bouw?

De bouw start begin april en is naar verwachting medio oktober gereed.

Wordt er ook in het weekend gebouwd?

In principe worden er op zaterdag en zondag geen bouwwerkzaamheden uitgevoerd.

Worden er ook vroeg in de ochtend of laat in de avond bouwwerkzaamheden uitgevoerd?

De bouwwerkzaamheden worden met name overdag uitgevoerd. De meeste bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd tussen 08:00 uur en 17:00 uur. Uitzondering kunnen voorkomen.

Zijn er explosieven gevonden in de ondergrond?

In voorbereiding op de bouw van het zonnepark op Groningen Airport Eelde is bodemonderzoek gedaan naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij zijn twee vliegtuigbommen van 250 kilo van Duitse makelij gevonden. Daarnaast is er een kleine hoeveelheid munitie aangetroffen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft een deel van de munitie reeds ter plekke op de luchthaven vernietigd. De twee vliegtuigbommen zijn op woensdag 13 maart naarhet oefenterrein De Haar van defensie in Assen vervoerd en tot ontploffing gebracht. De bommen leverden geen direct gevaar of risico op.