Zonnepark Groningen Airport Eelde

Op Groningen Airport Eelde wordt een zonnepark gerealiseerd door GroenLeven. Het zonnepark komt op het middenterrein van de luchthaven: tussen start- en taxibaan en het platform. Er worden in totaal 63.196 zonnepanelen geplaatst, die een totaal vermogen van 21,9 MW leveren. Hiervan kunnen ongeveer 6.200 huishoudens van stroom worden voorzien. 

Ook komt er een overkapte doorgang vanaf de terminal naar het platform waar de vliegtuigen staan opgesteld. Op de doorgang worden zonnepanelen geplaatst waarmee Groningen Airport Eelde haar eigen stroom gaat op wekken. De luchthaven wordt hierdoor zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Impressie zonnepark Groningen Airport Eelde

Bouwwerkzaamheden

De bouwwerkzaamheden voor de aanleg van het zonnepark zijn gestart op 1 april 2019. Naar verwachting is de bouw november 2019 gereed. De bouw verloopt in verschillende fases. 
Bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd tussen 08:00 en 23:00 uur. Na circa 18:00 uur worden geen heiwerkzaamheden uitgevoerd. De avonden worden voornamelijk gebruikt om materiaal aan en af te voeren vanaf de centrale opslagplaats naar de dagelijkse opslagplaatsen in het veld waar de zonnepanelen worden geplaatst. 

Uniek project

De aanleg van het zonnepark op het middenterrein is een uniek project. Het is voor het eerst ter wereld dat op deze manier een zonnepark wordt gerealiseerd. Ook is het project uniek omdat er specifieke voorwaarden worden gesteld aan de realisatie, vanwege de veiligheidseisen waarmee een luchthaven van doen heeft. Zo is het slechts 1x per dag mogelijk om materialen aan te voeren naar de locatie op het middenterrein. 

Bovendien is de aanwezigheid van een zonnepark een belangrijke stap in de verdere vergroening van de luchthaven. De luchthaven vindt het belangrijk om de laatste ontwikkelingen op dit gebied te volgen en te kijken hoe wij als luchthaven hier een bijdrage kunnen leveren. 

Aanleg zonnepark op de helft!

De bouw van het zonnepark op Groningen Airport Eelde loopt voorspoedig. Eind juli jl. hebben we gecommuniceerd bijna op de helft te zijn. Er zijn in totaal bijna 30.000 zonnepanelen geplaatst tussen de start- en taxibaan en het platform. Dat betekent dat veld B en C nu zijn voorzien van panelen. Daarmee zijn bijna de helft van de zonnepanelen van dit unieke project geïnstalleerd.

Overkapte doorgang

Vanaf de terminal wordt er een overkapte doorgang naar het platform aangelegd. Zodat passagiers droog van en naar hun vliegtuig kunnen lopen. Op het dak van de doorgang worden zonnepanelen geplaatst. Met de zonnepanelen die op de doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Aanbouw passagiersoverkapping gestart

De aanbouw van de passagiersoverkapping is inmiddels in volle gang! ⚒ Binnenkort lopen passagiers overdekt naar het vliegtuig. Tevens zorgen de zonnepanelen op het dak van de corridor ervoor dat Groningen Airport Eelde straks volledig zelfvoorzienend wordt in haar eigen stroombehoefte. Onno de Jong, Airport Manager Groningen Airport Eelde: ''We zijn heel erg trots op de dubbelfunctie van de passagiersoverkapping. Het is een unieke voorziening op een luchthaven''.

Meer informatie:

Fotoalbum Zonnepark

Veelgestelde vragen over het zonnepark

Op onze speciale pagina kunt u antwoorden vinden op de veelgestelde vragen rondom zonnepark Groningen Airport Eelde.

Bekijk de veelgestelde vragen

Contact

Heeft u een vraag of opmerkingen over zonnepark Groningen Airport Eelde? Dan kunt u contact met ons opnemen via info@gae.nl