Kids - Beroepen op de luchthaven!

 
 

Vogels verjagen op een luchthaven!

Net zoals de vliegtuigen in de lucht vliegen, doen vogels dat ook! Vogels en vliegtuigen zijn alleen geen vrienden. Vogels in de buurt van een vliegtuig kan juist gevaarlijk zijn. Vogels kunnen terecht komen in de motor van het vliegtuig. Dit wordt ook wel Bird-hit genoemd. Een vogel kan de motor beschadigen. Hierdoor kan een vliegtuig niet veilig meer vliegen.

Om ervoor te zorgen dat er geen vogels in de motor vliegen als een vliegtuig land of stijgt hebben wij een vogelwacht. Een vogelwacht verjaagt de vogels op de airside in een gele auto! De auto wordt ook wel de havik genoemd. Door middel van verschillende acties worden de vogels verjaagd. Denk hierbij aan harde geluiden waarvan de vogels schrikken of een schot met een seinpistool. Geluiden schrikken vogels af waardoor wegvliegen en de vliegtuigen veilig kunnen landen en opstijgen.

De reis van je koffer; van incheckbalie tot in het vliegtuig!

Grondstewardessen (passage)
Wanneer je op vakantie gaat voor een lange zomervakantie moet je koffer worden ingecheckt bij de grondstewardessen achter de incheckbalie. Ze controleren je vliegticket en paspoort. Daarnaast labelen en wegen ze je koffer voordat hij het vliegtuig ingaat. Wanneer jij je koffer ziet verdwijnen op de roll-band achter de incheckbalie wordt je koffer gecheckt door de security (beveiligers). Ze controleren of je geen spullen hebt meegenomen in je bagage wat niet mag. Wil je weten wat je wel en niet mee mag nemen klik dan hier! 

Security (beveiliging)
Ook moet je zelf door de security check. Bij de security wordt je handbagage gecontroleerd op vloeistoffen en metalen en loop je door een detectiepoortje. Dit om te kijken of je geen metalen met je meedraagt waarmee e anderen kan verwonden. Door de beveiliging zorgen wij ervoor dat je veilig op vakantie kan.

Bagage afhandeling en schoonmaak
In de tussentijd dat jouw bagage wordt ingecheckt en je wacht in de vertrekhal op jouw vakantie, wordt het vliegtuig schoongemaakt en getankt. Daarnaast is jouw koffer op de bagagekar terecht tegenkomen, klaar om te worden ingeladen in het bagageruim. De bagage wordt op een bepaalde manier ingeladen, zodat het vliegtuig zonder problemen kan opstijgen en landen. Wanneer het gewicht van de bagage niet goed verdeeld is, kan het vliegtuig schade oplopen bij het opstijgen of landen.