Je vakantie gaat bijna beginnen en dat betekent dat je je koffer kunt gaan pakken. Voor de een is dit de ultieme voorpret, voor de ander is het een minder leuk klusje. Er zijn dan ook wat dingen waar je rekening mee moet houden. Wat mag je meenemen in het vliegtuig en wat niet? En hoe groot en zwaar mag je handbagage koffer zijn? Dit zijn dingen die vaak per luchtvaartmaatschappij verschillen. Wij zetten per luchtvaartmaatschappij op een rijtje wat de voorwaarden zijn. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart vertrekt vanaf Groningen Airport Eelde. Lees mee, want zo voorkom je onverwachte kosten en gedoe.

Reizen met alleen handbagage

Zoals je waarschijnlijk wel weet is meestal alleen handbagage inbegrepen in de prijs die je betaalt voor je vliegticket bij korte vluchten. Heb jij wel eens met alleen handbagage gevlogen? Het kan een hele uitdaging zijn, maar het heeft ook heel veel voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet te wachten op je koffer, waardoor je meteen kunt gaan genieten van je vakantie als je bent geland. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal zaken waar je op moet letten bij het meenemen van bagage wanneer je deze niet achterlaat in het ruim.

Bagagelimieten van handbagage per luchtvaartmaatschappij

Bij vertrek vanaf Groningen Airport Eelde zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen waar je mee kunt vliegen. De bagagelimieten verschillen per maatschappij, dus kijk goed naar de limieten van jouw luchtvaartmaatschappij voordat je vertrekt. Vanaf Groningen Airport Eelde vlieg je met Flybe, Transavia, Corendon, TUI, Blue Islands of Ais Airlines. Op de meeste vluchten mag je een bagagestuk mee van maximaal 55 centimeter lang, behalve bij Blue Islands daar is dit 40 centimeter lang. Let er daarnaast op dat je handbagage bij Flybe en Blue Islands slechts 20 centimeter diep mag zijn. Hou er ook rekening mee dat grote stukken handbagage op drukke vluchten soms alsnog in het ruim moeten worden vervoerd. Als je er echt zeker van wilt zijn dat je bagage mee mag in het ruim, is het dus slim om een kleiner stuk handbagage mee te nemen.

Wanneer het gaat om bagagelimieten is het naast de maximale afmetingen ook belangrijk om te letten op het maximale gewicht van je handbagage. Wanneer je vliegt met Ais Airlines of Blue Islands mag je handbagage maximaal zes kilo wegen en bij Corendon acht kilo. Bij alle overige luchtvaartmaatschappijen waar je mee kunt vliegen vanaf Groningen Airport Eelde mag je maximaal tien kilo handbagage meenemen. Heel wat informatie dus. Daarom zetten wij de bagagelimieten nog even voor je op een rijtje in een handig overzicht.

Bagage afmetingen en gewicht per luchtvaartmaatschappij
Luchtvaartmaatschappij Maximale afmeting in cm Maximale gewicht in kg
Flybe 55 x 35 x 20 10
Transavia 55 x 40 x 25 10
Corendon 55 x 35 x 25 8
TUI 55 x 40 x 25 10
Blue Islands 40 x 30 x 20 6
Ais Airlines 55 x 40 x 23 6

Tip: Check voor vertrek ook de informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt voor de actuele bagagelimieten van je handbagage en ruimbagage.

Wat mag je wel en niet meenemen in je handbagage?

Wanneer je op reis gaat met alleen handbagage zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan vloeistoffen? Douchegel, shampoo, conditioner, tandpasta en zonnebrand. Er zijn waarschijnlijk een aantal vloeistoffen die je graag mee wilt nemen. Je mag in totaal 1 liter aan vloeistof meenemen, maar hou er rekening mee dat elke verpakking maximaal 100 milliliter vloeistof mag bevatten. Stop alle vloeistoffen samen in een hersluitbare plastic zak. Hou er verder rekening mee dat je geen voorwerpen als een nagelvijl of een schaar mee mag nemen in je handbagage koffer.

Toch ruimbagage bijboeken?

Ga je voor een wat langere tijd op vakantie of vind je het toch wel heel lastig om te reizen met alleen handbagage? Dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om ruimbagage bij te boeken. Dit kan bij elke luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen kun je dan bagage bijboeken vanaf 20 kilogram en je betaalt per koffer, per enkele reis. Handig is ook om ruimbagage bij te boeken voor één persoon, terwijl je met zijn tweeën op vakantie gaat. Dit scheelt al snel een paar tientjes!

Ga jij de uitdaging aan om met alleen handbagage te reizen?