Kerstshoppen Londen

Waar wij nog bezig zijn met Sinterklaas, is het in Londen alweer tijd voor the most wonderful time of the year. Wie dol is op Kerst, moet echt gaan kerstshoppen in Londen. Want Engelsen zijn verzot op Kerst en pakken groots uit. De stad wordt langzaam maar zeker omgetoverd tot een magische metropool. Boordevol fonkelende lichtjes, schitterende versieringen, spectaculaire shows, Christmas Carols en sfeervolle kerstmarkten.

Vanaf wanneer is Londen in Kerstsfeer? Wat is er allemaal te doen? En wat móet je gewoonweg hebben gezien als je met Kerst in Londen bent? Je leest het hier!

Alvast een tip: neem comfortabele schoenen mee. Je bent namelijk wel eventjes zoet met kerstshoppen in Londen.

kerstshoppen in Londen

Kerstshoppen: waar moet je zijn?

Voor kerstshoppen ben je in deze wereldstad echt aan het goede adres. Het is een walhalla om kerstinkopen te doen, maar lopen door de straten op zich is al een hele ervaring. Straten worden betoverend verlicht en de feestelijke versierde etalages nodigen uit om urenlang te shoppen. De beste (niet per se de goedkoopste) winkelstraten om je dagen al shoppend door te brengen, vind je in West End.

Oxford Street is de bekendste winkelstraat. En de drukste. Zeker tijdens Kerst (tja, wie is er niet dol op kerstshoppen?). De anderhalve kilometer lange straat is aan weerszijden voorzien van winkels. Winkelketens als H&M, Top Shop, Zara en Primark zijn hier gevestigd. Ook vind je hier grote warenhuizen zoals Selfridges, John Lewis en Debenham. Selfridges springt met een prachtige voorgevel direct in het oog.

Vanuit Oxford Street loop je zo Regent Street in. Een stijlvolle winkelstraat met veel kledingwinkels. Winkels zijn chiquer – en duurder – dan in Oxford Street. Denk aan Apple Store, Burberry en Austin Reeds. Kerstshoppen met klasse dus. Daarnaast vind je hier de oudste en grootste speelgoedwinkel ter wereld: Hamleys. Tijdens Kerst is Hamleys extra mooi versierd en is met 7 verdiepingen een must see voor speelgoedliefhebbers. Tijdens het kerstshoppen mag deze eigenlijk niet ontbreken. Zelfs voor volwassen is het hier goed vertoeven, want er worden vele vermakelijke demonstraties van speelgoed uitgevoerd. De perfecte plek om kerstcadeaus te scoren.

Carnaby Street is vanuit Oxford Street en Regent Street goed te bereiken – maar is er niet mee te vergelijken. Het winkelgebied in de wijk Soho bestaat uit kleine en gezellige straatjes, waar veel modeontwerpers en onafhankelijke winkels gevestigd zijn. Voor authentieke boetiekjes en trendy kleding moet je in Carnaby Street zijn.

Vintageliefhebbers kunnen terecht in Notthing Hill (ja, van de film met Julia Roberts en Hugh Grant). In Notthing Hill zijn veel winkels gevestigd met vintage kleding en tweedehands artikelen. Ook vind je hier de Portobello Market. Een markt met vele kraampjes met vintage en antieke goederen. Als je op zoek bent naar een authentiek kerstcadeau, ben je hier op de goede plek.

Vlakbij het Royal Opera House vind je de wijk Covent Garden, met in het centrum Convent Garden Market. Een drukke markt, want er komen veel toeristen op af. Druk, maar wel heel gezellig. Rondom de markt bevinden zich doorgaans veel straatartiesten, waardoor het een levendige en sfeervolle omgeving is.

kerstshoppen

Harrods

Londen is rijk aan grote warenhuizen, maar verreweg het beroemdste is natuurlijk wel Harrods. Gelegen in de wijk Knightsbridge beslaat het een compleet woonblok en is het een beleving op zich. De etalages zijn tijdens de Kerst prachtig versiert. Met haar zeven (!) verdiepingen aan kerstinspiratie kun je hier je geluk niet op. Maar je kunt er veel meer dan alleen kerstshoppen. In november en december worden er vele Christmas events georganiseerd. Van make-up masterclasses tot workshops van exclusieve merken. Hier vind je alle kerstactiviteiten in Harrods op een rijtje.

Harrods is elke dag geopend van 10:00 tot 21:00 uur en op zondagen van 11:30 tot 18:00 uur. Goed om rekening mee te houden: tassen mogen niet mee naar binnen. Deze kun je in The Left Luggage Facility achterlaten.

kerstshoppen bij Harrods

Kerstuitverkoop

In Engeland is Eerste Kerstdag de enige dag dat Kerst wordt gevierd. Onze Tweede Kerstdag (Boxing Day) is de start van de mega kerstuitverkoop. Bijna alle winkels doen mee aan deze uitverkoop. Winkels maken plaats voor de zomercollectie, en Kerstmis wordt weer uit de winkels gehaald. Mensen gaan massaal de straat op. Winkelstraten – met name Oxford Street en Regent Street – zijn overvol met koopjesjagers. Wees je er van bewust dat het op 26 december mega druk kan zijn en je soms moet dringen om een winkel binnen te komen. Maar ja, dat hoort er dan ook een beetje bij.

Kerstmarkt

Bij kerstshoppen hoort natuurlijk een kerstmarkt. De Engelse hoofdstad staat eind november al volop in het teken van Kerst. Met kerstmarkten ten overvloede. Bruisende braderieën met kerstmuziek, kerstallen, glühwein en vaak zelfs de Kerstman, ontpoppen zich in groten getale rond deze tijd. Ga je kerstshoppen in Londen? Een bezoek aan een kerstmarkt kan dan niet ontbreken.

De kerstmarkt Southbank Centre Winter Market mag je eigenlijk niet missen. Deze kerstmarkt met houten kerstkraampjes, authentieke kersthapjes en gezelligheid ligt langs de rivier de Theems. Het begin van de markt is ter hoogte van de London Eye – kun je die ook weer direct afvinken.

Ongeveer op een kwartiertje lopen vanaf hier, vind je een kerstmarkt op Leicester Square. Een plein in hartje centrum dat in begin november al wordt omgetoverd tot een ware winterse kerstmarkt. Een traditionele markt waar je veel lekkernijen kunt scoren en op gezelligheid mag rekenen. Kinderen kunnen tijdens Santa’s Grotto de Kerstman in levende leve ontmoeten.

Iets minder bekend – maar zeker de moeite waard – is de botanische tuin KEW Gardens. Het is één van de grootste botanische tuinen ter wereld en rond Kerst gewoonweg een magische plek. Gehuld in ultieme kerstsfeer onder het licht van een ontelbare hoeveelheid lampjes. In tegenstelling tot de Southbank Centre Winter Market en Leicester Square is de entree tot KEW Gardens niet gratis. Tip: online zijn tickets goedkoper (£12,50).

Kerstmarkt in Londen

Winter Wonderland in Hyde Park

Hyde Park is groen, gezellig en geliefd. En groot – het park beslaat zo’n 140 hectare van de stad. In de winter is Hyde Park minstens zo populair, want een gedeelte van het park wordt dan omgetoverd tot Winter Wonderland. Een sprookjesachtig landschap met als hoofdthema, uiteraard, Kerst. En alles wat er bij hoort. Van ijssculptuur-workshops tot spectaculaire shows. Met een ouderwetse kermis, een overvloed aan attracties, meerdere ijsbanen en gigantische kerstmarkten van meer dan 200 kraampjes kun je je hier wel even vermaken.

Winter Wonderland is geopend vanaf donderdag 21 november 2019 tot en met zondag 5 januari 2020. En toegang tot Winter Wonderland is nog eens gratis ook! Toch fijn, voor de Nederlanders onder ons. Let wel: voor sommige attracties en shows worden wel entreeprijzen gevraagd (en die zijn dan wel weer prijzig). Winter Wonderland wordt jaarlijks door miljoenen kerstliefhebbers bezocht. Dus het kan er erg druk zijn, vooral in de weekenden. Houd daarom rekening met lange wachtrijen. Mocht je specifieke shows en/of attracties willen bezoeken, dan kan het slim zijn die van te voren te boeken.

Winter Wonderland Hyde Park

Openbaar vervoer tijdens de kerstdagen

Engelsen vieren dus alleen Kerst op Eerste Kerstdag. Bijna alle winkels, bioscopen, theaters en toeristenattracties zijn dan ook gesloten. Goed om te weten: ook de metro rijdt niet op 25 december. Wel rijden er bussen met een aangepaste dienstregeling. Het openbaar vervoer is verder wel echt super goed geregeld in de hoofdstad. We raden je aan om hier dankbaar gebruik van te maken, zodat je langer kunt blijven kerstshoppen :)

Tip: schaf een Engelse OV-Chipkaart aan (London Travelcard of Oyster Visitor Card). Dit is goedkoper dan wanneer je op bankkaart gaat reizen, omdat er dan per transactie internationale bankkosten verrekend zullen worden.

Dus, met Kerst naar Londen?

Om alvast Kerststemming te komen, hoef je dus niet tot halverwege december te wachten. Nu al waan je je in een kerstachtige sprookjeswereld in de Engelse hoofdstad. En dat op slechts 2,5 uur reisafstand. Vanaf onze luchthaven ben je namelijk binnen 2,5 uur in hartje centrum. Waar wacht je nog op? Vliegtickets Londen zijn hier te boeken.