Heb je nog nooit gevlogen omdat je vliegangst hebt, maar zou je dolgraag naar dat ene land gaan? Of heb je het wel een kans gegeven, maar heb je nog steeds last van vliegangst? Zeker wanneer je graag wat van de wereld wilt zien of een partner hebt die het liefste met jou naar Zuid-Amerika vertrekt, is vliegangst heel erg vervelend. Maar je staat er niet alleen voor, want 20% van de Nederlanders heeft last van vliegangst. Of je nu heel veel last hebt van vliegangst of alleen licht gespannen bent, wij geven een aantal tips over wat je tegen vliegangst kunt doen.

1. Droom over je vakantiebestemming

De reden dat je dit blog leest is hoogstwaarschijnlijk omdat je op vakantie wilt naar dat ene land van je dromen. Laat dit dan ook de drijfveer zijn om je vliegangst te overwinnen of dit in ieder geval een kans geven. Droom over je bestemming, zoek informatie en foto’s op en bedenk wat je daar allemaal wilt gaan doen. Hoe meer je erover nadenkt, hoe liever je er ook echt naartoe wilt. En dat is een hele goede motivatie om toch in dat vliegtuig te stappen.

2. Zoek naar feiten

Google is je grootste vriend als het gaat om vliegangst. Je wordt alleen maar gerustgesteld wanneer je op zoek gaat naar feiten over hoe veilig vliegen wel niet is. Wist je dat vliegen echt de veiligste manier van reizen is? De kans dat je een auto-ongeluk krijgt is veel groter. En tegenwoordig kunnen vliegtuigen heel goed tegen bliksem. Vliegen met onweer is totaal ongevaarlijk. Bedenk waarom je bang bent en zoek naar feiten waarom deze angst eigenlijk niet nodig is.

3. Schrijf op waarom je toch wilt gaan vliegen

Heb je de feiten gevonden? Schrijf deze op en prent ze in je hoofd. Positief denken is namelijk de key tot verbetering. Maar schrijf niet alleen deze feiten op, schrijf ook op waarom je zo graag wilt gaan vliegen. Waarschijnlijk wil je heel graag wat van de wereld zien of wil je perse naar dat ene land op vakantie. Maar wanneer je goed nadenkt kun je waarschijnlijk nog veel meer redenen bedenken. Je ontdekt nieuwe culturen, ontmoet nieuwe mensen en reizen is goed voor je talenkennis.

4. Be on time and be prepared

Dat je gestresst bent omdat je moet gaan vliegen is iets wat je helaas niet kunt vermijden. Maar juist daarom is het belangrijk om nog meer stress te vermijden. Zorg er daarom voor dat je op tijd op het vliegveld bent. Zo kun je op je gemak je bagage afgeven en heb je tijd om nog wat te eten, te drinken en eventueel tax free te shoppen. Regel alles wat je thuis kunt regelen ook thuis. Denk hierbij aan online inchecken en het reserveren van een parkeerplaats op de luchthaven.

5. Vermijd cafeïne en suiker voor en tijdens de vlucht

Iets eten en drinken voordat je het vliegtuig in stapt is top, maar vermijd cafeïne en suiker. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat je nerveuzer wordt. Laat dat kopje koffie of dat stukje chocolade dus maar even staan.

6. Zoek afleiding

Zit je (eindelijk) in het vliegtuig? Besef je dan dat je de grootste stappen eigenlijk al hebt gemaakt. Je mag trots zijn op jezelf! Het klinkt heel voor de handliggend, maar afleiding zoeken tijdens de vlucht is heel erg belangrijk. Hou je van lezen? Koop dan een nieuw boek op de luchthaven. Wedden dat je niet kunt wachten tot je hierin kunt beginnen? Of download genoeg afleveringen van je favoriete serie om de vlucht door te komen. Voel je dat je angst opspeelt? Praten met een medepassagier of je reispartner zorgt ook voor afleiding.

7. Geef het minimaal één kans

“Je moet het gewoon een keer doen” of “je zult zien dat het helemaal niet eng is”. Klinkt dit jou ook bekend in de oren? Wanneer je vliegangst hebt zijn dit dingen die je vrienden en familie je vast meerdere keren hebben verteld. En al dacht je toen waarschijnlijk dat zij makkelijk praten hebben, hebben ze wel een klein beetje gelijk. Al is het niet zo simpel, kun je angsten pas overwinnen wanneer je ze doorbreekt. Pas alle bovenstaande tips doe en spreek met jezelf af dat je één keer gaat vliegen. Grote kans dat je het na die ene keer al een stuk minder eng vindt om te vliegen. Zo niet, dan heb je het geprobeerd en kun je altijd nog besluiten om het toch bij die ene keer te laten.