Traumaheli UMCG krijgt nieuwe standplaats op Groningen Airport Eelde

Geplaatst op:

Het UMCG heeft besloten de nieuwe standplaats voor de traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team (MMT) op Groningen Airport Eelde te realiseren.

Het huidige helidek op het dak van het UMCG blijft uitsluitend nog in gebruik om patiënten snel met de heli naar het UMCG te brengen als dat noodzakelijk is. Naar verwachting vliegt het MMT in de eerste helft van 2016 vanaf de nieuwe standplaats op de luchthaven. 

Meer mensen sneller traumazorg bieden
Vanaf de nieuwe standplaats kunnen meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde traumazorg worden voorzien en is een betere landelijke spreiding van de MMT-helikopters en dekking van Nederland mogelijk.

De traumaheli van het UMCG wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan de provincie Overijssel sneller worden bereikt (circa vier minuten tijdswinst). 

Nieuwbouw 
Op de luchthaven van Eelde wordt voor de traumaheli en het Mobiel Medisch Team nieuwbouw gerealiseerd. Dit wordt gecombineerd met nieuwbouw voor  de luchthavenbrandweer en voor een nieuwe ambulancepost van UMCG Ambulancezorg. Voor het Mobiel Medisch Team, het brandweerpersoneel en de ambulancemedewerkers worden gezamenlijke verblijfsruimten gebouwd.