Groningen Airport Eelde is ‘Carbon geaccrediteerd’

Geplaatst op:

Groningen Airport Eelde heeft, in april 2014 , een Airport Carbon Accreditation ontvangen op ‘Mapping’ niveau. De luchthaven kreeg dit certificaat voor de inspanningen die zijn verricht om CO2 uitstoot van de luchthaven in kaart te brengen.

Het ‘Airport Carbon Accreditation’ programma onderzoekt en erkent de inspanningen die deelnemende luchthavens doen om de CO2 uitstoot te controleren en te verminderen. Het programma bestaat uit vier niveaus, Mapping, Reduction, Optimisation & Neutrality, die ieder afzonderlijk beloond kunnen worden met een ‘Certificaat’. Groningen Airport Eelde heeft het eerste niveau ‘Mapping’  succesvol afgesloten. Het behalen van dit certificaat was het laatste onderdeel van het project Green Sustainable Airports (GSA). Dit project heeft GAE samen met de provincie Drenthe in 2008 opgestart.

Onno de Jong,  Havenmeester Groningen Airport Eelde: “We zijn trots dat Airport Carbon Accreditation onze inspanningen om de CO2 uitstoot te verminderen, erkend. Groningen Airport Eelde heeft de ambitie om  tot de meest inspirerende luchthavens van Europa te behoren op het gebied van duurzaamheid. Het Airport Carbon Accreditation programma draagt daar aan bij.”

Het project baanverlenging, dat in 2013 is voltooid,  is zo’n toonbeeld van duurzaamheid, met een 24% lagere CO2- footprint dan bij een traditionele bouwwijze en levert een besparing van 140.000  ton op het grondstoffengebruik.  Momenteel test de luchthaven, samen met De Twentse Kabel Holding, een nieuwduurzaam en innovatief verlichtingssysteem. Dit systeem maakt diverse onderdelen overbodig, zoals trafoputten en transformators. Op deze manier kunnen zowel kosten voor de aanleg en onderhoud, als het energieverbruik drastisch worden teruggedrongen.