Bandenservice reizigers Groningen Airport Eelde is succes

Geplaatst op:

Tijdens de Europese Week voor de Mobiliteit werden op 22 september op de parkeerplaats van Groningen Airport Eelde 400 banden gecontroleerd. 

Hiervan was 57% niet op spanning. De specialisten van het bandenteam pompten de lege banden op. Zij hebben nu berekend dat hiermee in totaal 450 liter brandstof bespaard is en dat er 1,65 ton CO2 minder wordt uitgestoten. De bespaarde kosten aan brandstof en te vroeg versleten banden bedragen in totaal € 1.950. De actie was een samenwerking tussen de gemeente Tynaarlo en Groningen Airport Eelde. De gemeente neemt jaarlijks deel aan deze Europese actie met een lokaal programma.

Het thema van de Europese Week voor de Mobiliteit was dit jaar ‘Schone Lucht- jij bent aan zet!’ De actie ‘Band op Spanning’ is uitgevoerd op het parkeerterrein van Groningen Airport Eelde en was er op gericht om automobilisten bewust te maken van het belang van een juiste bandenspanning. Deze ‘groene service’ aan de reizigers komt voort uit de duurzaamheidsambities van de luchthaven en de gemeente Tynaarlo. 

Op vrijdag 20 september installeerde het landelijk opererende bandenteam van Band op Spanning  zich voor de hal van de luchthaven. Het duurde niet lang voordat de eerste reizigers zich aandienden om de banden van hun auto te laten controleren. Terwijl de reizigers druk in de weer gingen om de koffers bij de laad- en losstrook op een bagagewagentje over te plaatsen, ging het bandenteam aan de slag om de banden te checken en zo nodig op te pompen. Er ontstond al gauw een gezellige dynamiek van aankomende en vertrekkende reizigers, die graag gebruik maakten van de gratis service van het bandenteam. Opvallend was de ontspannenheid van de reizigers. Zowel van de degenen die terugkeerden als degenen die op het punt stonden om te vertrekken. Aan het einde van de dag werden 400 banden gecontroleerd. Bij maar liefst  57% van de auto’s werd een te lage bandenspanning gemeten, die weer snel door het bandenteam op het juiste niveau werd gebracht. Door het bandenteam is becijferd dat door het op peil brengen en houden van de bandenspanning 450 liter brandstof en 1,65 ton CO2 kon worden bespaard. De bespaarde kosten aan brandstof en te vroeg versleten banden bedragen € 1950,-. De bestuurders werden ook gewezen op de verkeersrisico’s van het rijden met een te lage bandenspanning.